Gondolatok

Mit jelent számomra nőnek lenni?

Ha huszonéves koromban tették volna fel nekem ezt a kérdést, biztosan egészen másként válaszoltam volna, mint most. Azt mondtam volna, kötelesség. Dolgozni otthon, és máshol, háztartást vezetni, gyermeket nevelni, ezernyi elvárásnak megfelelni, az élet minden területén.

Most azt mondanám: Nőnek lenni a világ legnehezebb, de legszínesebb küldetése. Egy nő maga az örökké tartó változás. Maga az élet, maga az áramlás, maga a Világegyetem. Nem lehet azt mondani, hogy ilyen, vagy olyan. Egyszerűen megfoghatatlan, és hihetetlen források lakoznak benne.

Időnként rideg, és kemény, önmagáért és szeretteiért csatába induló harcos, aki nem engedi, hogy a saját, vagy a szerettei határai sérüljenek. Erős, rugalmas, kitartó, és pontos, mint a célba találó nyílvessző.

Máskor játékos, pajkos, áramló, olyan, mint egy ártatlan, naiv gyermek. Boldogan felkacag, nevet önmagán, a világon. Kikacag mindent... ugyan! Ne vegyétek már magatokat olyan komolyan! Ami igazán lényeges, ... az úgysem odakint van! A lényeg benne van a mosolyokban, a napban, a szívben, az ölelésben, a kedves szavakban. Egy nő vígasztal, körbeölel, biztonságot ad, táplál, és megtart. Észrevétlenül színesre festi át a nappalokat, az éjszakákat. Szépséggel, és fénnyel öleli körbe azokat, akiket szeret. Társaságában oldódik a feszültség, nyugalom árad szét, minden, és mindenki helyet, értéket kap.

Nincs kreatívabb tevékenység, mint nőnek lenni. Osztatlan figyelemmel odafigyelni szeretteinkre, bátorítani őket, és mindemellett önállóan járni a saját utunkon. Ahol szükséges gyógyítani, ahol eljött az idő ... elengedni, néha bárhogy is fáj..., hogy amit teremtettünk, önálló életet élhessen...

Életet adni. Ez egy nő legnagyobb küldetése. Életet adni, de nem csak a gyermekeknek, hanem életet lehelni mindenbe, ami csak körülveszi. Az egész világba. Erős gyökerekkel megkapaszkodni, fejlődni, és szórni szét az áldást. Adni mindent, amit csak lehet... szeretetet, odafigyelést, gondoskodást, erőt, türelmet, lágyságot, finomságot, megértést, ösztönzést...fényt. Táplálni a világot.

Egy nő olyan, mint egy elomló színes kendő. Könnyed, elegáns, színes, áramló, és finom. Széppé teszi az életet. :)

A női körök szerepe

A velünk született, és választott női körök szerepe különösen felértékelődött napjainkban. Társadalmunk szerkezete, a rohanó életvitel, és ezernyi szerep, amiknek egyedül kell nap, mint nap megfelelünk, nagy terhet ró a vállunkra. Fontos, hogy problémáinkkal ne szigetelődjünk el, merjünk kialakítani bizalmas, szeretetteljes kapcsolódásokat, ahol együtt, egymásért teszünk.

Régen a női körökbe természetes módon beleszületett, és belenőtt egy leány, ahol bölcs nővéreitől át tudta venni mindazt a tapasztalati tudást, amely női szerepeinek megélésében segítette. Mára ezek a közösségek felbomlottak, még a nagy családok is szétdarabolódtak.

A női körök feladata az, hogy legyen hely, és lehetőség megosztani örömeinket, bánatainkat, tapasztalatainkat, ezzel segítve egymást, a folyamatosan változó női szerepeink megélésében, életszakaszaink átlépésében, problémáink megoldásában. A közösség visszajelzései mélyebb önismerethez vezetnek. Női körökben visszahozva a szertartásokat, segítenek az élet egyes szakaszai között, a lezárásban, és a tovább haladásban.

Pillanatok Anaya női körben

Szakrális nő

Nőként nagyon fontos szerepünk, hogy értéket adjunk mindennek, együttérzéssel, fénnyel, melegséggel, szeretettel töltsük fel környezetünket. Ahhoz, hogy ezt a küldetést beteljesíthessük, szükségünk van a kapcsolódásra felfelé, magasabb szellemi esszenciánkhoz, és égi anyánkhoz, és atyánkhoz. Ez a kapcsolódás fényt, tartást, harmóniát, és egyensúlyt hoz az életünkbe.

A keresztény kultúrában a női erő Szűz Mária személyéhez, a magyar hagyományokban Boldogasszony minőségéhez kötődik. Távol-Keleten Kuan Yin alakja testesíti meg talán legjobban azt, amit mi a kegyelem közvetítésnek nevezünk. Kuan Yin eredetileg Avalokitesvara volt, csupán az eltérő kultúrák másként nevezik. A tibeti buddhizmusban Fehér Tara-ként ismert. Mindannyian az együttérzés, hosszú élet, gyógyítás és derűs nyugalom kvalitásokat képviselik. A szenvedő lények segítőiként jelennek meg.

Fontos, hogy tudatos kapcsolatot alakítsunk ki belső szakrális női minőségünkkel, hogy a fényt beemelhessük hétköznapjainkba. 

Kapcsolódás gyökereinkhez

Ahogyan szükségünk van a kapcsolódásra Égi anyánk felé, aki a szellemünk táplálásáért felelős, ugyanúgy szükségünk van arra is, hogy élő kapcsolatot alakítsunk ki Földanyával, aki a fizikai testünket táplálja. Terra, Gaia, vagy Földanya mítosza régi időkre nyúlik vissza. Az ősi kultúrák szoros kapcsolatot tartottak fenn vele, a hétköznapjaik telve voltak mágikus, és mitikus elemekkel, szertartásokkal, melyek ezt a célt szolgálták. Magyarországon a sámánizmus hagyományában is fellelhetjük ennek a nyomait.

A Föld egy különleges élőlény, mely számtalan létformának ad otthont, köztük az embernek is.

Bele sem gondolunk, hogy milyen erős védőhálót von körénk, hogy mi létezhessünk. A Napból felénk áramló napszelet eltéríti, a vasmag által kialakított elektromágneses mezeje védőpajzsként borul ránk. Emellett a vasmag rezgését a vörös vérsejtek vastartalmán keresztül mi is felvesszük, így fizikai testünkkel együtt rezgünk a Földdel. Szinte valószínűtlen összetételű légkört tart fenn, ami lehetővé teszi számunkra az életet. Terméseivel táplál bennünket. Az élőlények, és az élettelennek tűnő összetevők pl. víz, és kőzetek olyan dinamikus egyensúlyt hoznak létre, ami a természettudományos törvények alapján hamar felborulna.

Csak az élő szervezetek képesek erre, hogy külső környezetüktől eltérő, független, rendezett, állandó belső környezetet alakítsanak ki, és tartsanak dinamikusan fent. Ilyen élőlény Földanyánk is. A légkör olyan, mint egy kültakaró, amely Földünket a világűr hidegétől védi, a víz a keringés, a kőzetek a vázrendszer megfelelői. A baktériumok, moszatok és gombák nagyon fontosak számos mikroelem és nyomelem körforgásában, az információ áramlásában. Az élőlények láthatatlan együttműködése, hálózata tartja fenn azokat a szabályozóköröket, amelyek lakhatóvá teszik, és ebben az állapotában megtartják bolygónkat.

Folyamatos, nem tudatosuló összeköttetésben állunk vele a testfelületeinken keresztül, a nap 24 órájában. Stabilitása, és megtartó ereje a csontvázunkon keresztül bekerül a mi energetikai rendszerünkbe. Stabil alapokat, biztonságot ad. Esténként, amikor lehunyjuk szemünket, testünket bizalommal adjuk át neki, és ő biztonsággal megtart bennünket tenyerén.

A földből szüntelenül áramlik felfelé a teremtő női energia. A befogadó, átalakító, tápláló minőség, és termékennyé tesz bennünket, feltölt vitalitással. Ahhoz, hogy legyen elég erőnk teremteni, lényeges, hogy táplálva, töltve legyünk. Akárcsak a növényeknek, stabil gyökerekre van szükségünk ahhoz, hogy növekedni, fejlődni tudjunk. Gyökerek nélkül minden elsatnyul, elszárad, meghal.

Nagyon fontos a kapcsolat Földanyával. Ő minden élőlény anyja, az ősanya. Ő táplál bennünket szüntelen, és befogadja mindazt, amire már nincsen szükségünk, és átalakítja más létformák számára felhasználható táplálékká. Megállás nélkül ciklikusan változik, akár mi nők is. Ciklikus változásainkhoz támogatást kaphatunk, ha felvesszük a természet ritmusát.

Amikor rádöbbenünk, hogy egy csodálatos szuperorganizmus részei vagyunk, és létezésünk kölcsönösen függ egymástól, szeretettel, elfogadással, és tisztelettel fordulunk a Föld, és minden élőlénye felé.

Ha tudatos kapcsolódást alakítunk ki Földanyával védelmet ad, és stabil alapokat, gyökereket, amelyre építkezhetünk, ezáltal válunk képessé arra, hogy mi is adhassunk.

"Földanya érezlek a talpam alatt,

Földanya hallom a szívverésedet..."

/Sámán dal/